keskiviikko 30. huhtikuuta 2014

Munkkirinkilät


Munkit kuuluvat vappuun kuin nenä päähän. Nämä sokeriset munkit ovat päältä rapeita ja sisältä ihanan pehmeitä.

Munkkirinkilät (ohjeella tulee noin 16 kpl )

Taikina: 

2,5 dl maitoa
25 g tuorehiivaa (1/2 paketti)
1 tl suolaa
1 dl sokeria
1/2 tl vaniljasokeria
2 tl kardemummaa
1 muna
75 g voita
0,5 kg jauhoja (noin 7-8 dl)

Paistamiseen: 

1 pkt munkkien paistorasvaa

Koristeluun:

sokeria

1. Liota hiiva lämpimään maitoon.
2. Sekoita joukkoon sokerit, suola, kardemumma ja kananmuna.
3. Lisää osa jauhoista ja tämän jälkeen sula voi.
4. Alusta loput jauhot sekaan ja anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi.
5. Leivo taikinasta rinkilöitä ja anna niiden kohota noin 30 minuuttia.
6. Sulata munkin paistorasva kattilassa ja paista munkit kullanruskeiksi. Paistorasva on sopivan lämmintä, kun pieni pala taikinaa ruskistuu noin minuutissa. Älä päästä rasvaa syttymään!
7. Laita valmiit munkit talouspaperin päälle ja anna rasvan imeytyä paperiin hetken ajan. Kierittele munkit sokerissa.


tiistai 29. huhtikuuta 2014

Sima

Perinteinen vappujuoma, joka sopii nautittavaksi munkkirinkilöiden kanssa.

Itse tehty sima (ohjeella tulee noin 4 litraa)

4 l vettä
250 g fariinisokeria
250 g taloussokeria
2 sitruunan mehu / 3 rkl sitruunamehua (Sicilia)
1 olut
1/5 tl tuorehiivaa
rusinoita

1. Mittaa sokerit muoviämpäriin. Kiehauta 2 litraa vettä ja kaada ne sokerien joukkoon.
2. Sekoita kunnolla, lisää loput vedet ja sitruunanmehu. Kannattaa lisätä loput vedet kylmänä, jotta seos jäähtyy nopeammin.
3. Lisää kädenlämpöiseen nesteeseen olut ja hiiva. Sekoita hiiva pieneen määrään vettä ennen lisäystä.
4. Anna seoksen käydä huoneenlämmössä yön yli, jonka jälkeen pullota sima.
5. Pullottaessa lisää pullon pohjalle hieman sokeria (1 tl) sekä muutama rusina.
6. Älä sulje pulloja tiiviisti, koska paine pulloissa kasvaa käymisen jatkuessa.
7. Sima on valmista kun rusinat nousevat pintaan! Huoneenlämmössä sima valmistuu jo 2-3 vuorokaudessa.

Alkuperäinen ohje täältä: Dansukker

keskiviikko 16. huhtikuuta 2014

Sitruunamuffinssit


Nämä todella mehevät ja raikkaat sitruunamuffinssit saivat kruunukseen mascarponekuorrutteen. Vihreä kuorrute ja koristeluun käytetyt suklaamunat sopivat hyvin pääsiäiseen.

Sitruunamuffinssit (ohjeella tulee noin 12  kpl)

Taikina:

2,5 dl jauhoja
1 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
1,5 dl sokeria
ripaus suolaa
1 dl öljyä
1 dl maitoa
2,5 rkl sitruunan mehua
2 kananmunaa
1 raastettu sitruunan kuori

Kuorrute:

125 g mascarponea
reilu 0,5 dl tomusokeria
0,5 tl vaniljasokeria
1 rkl sitruunan mehua
lehden vihreää elintarvikeväriä

Koristeluun:

suklaarae

1. Yhdistä kuivat aineet. Sekoita keskenään munat, öljy, mehu, raastettu kuori, öljy ja maito ja lisää näiden joukkoon kuivat aineet. Sekoita kunnolla.
2. Laita muffinssivuokiin taikinaa noin 3/4. Paista 200 asteessa noin 10-15 minuuttia.
3. Sekoita kuorrutteen ainekset keskenään ja kuorruta jäähtyneet muffinssit. Koristele suklaarakeilla.




maanantai 14. huhtikuuta 2014

Key lime pie (limettipiiras)

Tämä Key Westistä lähtöisin oleva makean kirpeähkö piirakka sopii hyvin pääsiäiseen. Tarjoile kermavaahdon tai vaniljajäätelön kanssa.

Key lime pie

Pohja:

200 g digestive-keksejä
80 g margariinia
1 rkl sokeria

Täyte:

4 keltuaista
1 tlk kondensoitua maitoa (ei keitetty)
1 dl limemehua (3 limeä)

Kuorrute:

2 dl vispikermaa
vaniljasokeria

1. Murskaa keksit ja sulata voi. Sekoita pohjan ainekset keskenään ja painele seos vuoan (noin 20 cm) pohjalle sekä reunoille.
2. Paista pohjaa 150 asteessa noin 10 minuuttia. Paistamisen jälkeen nosta uunin lämpötila 175 asteeseen.
3. Erottele keltuaiset valkuiaisista ja vatkaa keltuaiset kuohkeiksi.
4. Lisää kondensoitu maito keltuaisten joukkoon ja vatkaa kunnes seos hieman paksunee.
5. Lisää lopuksi limemehu ja sekoita. Kaada seos paistetun pohjan päälle.
6. Paista piirakkaa 175 asteessa noin 10-15 minuuttia.
7. Anna piirakan tekeytyä yön yli jääkaapissa tai noin 3 tuntia pakkasessa. Ota 15 minuuttia ennen tarjoilua lämpimään. Kuorruta kermavaahdolla.