perjantai 24. tammikuuta 2014

Saaristolaisleipä

Tumma ja rukiinen saaristolaisleipä saa ominaismaunsa kaljamaltaista ja siirapista. Perinteinen herkkuleipä löytyy yleensä joulupöydästä. Helppo, mutta aikaa vievä joululeivonnainen!

Alkuperäinen resepti täältä: Saaristolaisleipä Dansukker

Saaristolaisleipä (2 kpl)

Taikina:

1 l piimää
75 g hiivaa (itse käytin 50 g tuorehiivaa + ½ pussia kuivahiivaa)
3 dl Dansukker Tummaa siirappia
3 dl kaljamaltaita
3 dl vehnäleseitä
3 dl ruisjauhoja
1 rkl suolaa
10 dl vehnäjauhoja

Voiteluun

siirappivettä (1 osa siirappia, 3 osaa vettä)

1. Lämmitä piimä isossa muoviastiassa ja sekoita joukkoon hiiva ja myös kaikki loput ainekset. Sekoita hyvin ja anna taikinan nousta 1½ tuntia.
2. Jaa taikina kahteen kartonkivuokaan.
3. Kypsennä leipiä uunin alimmalla tasolla 175 asteessa noin 2 tuntia. Valele leivät siirappivedellä paiston loppuvaiheessa. Folion laittaminen leipien pälle paiston loppuvaiheessa estää leipiä palamasta pinnalta.
4. Ota kypsät leivät pois vuoista ja anna leipien jäähtyä liinan alla. Juuri uunista tullut saaristolaisleipä on melko tahmeaa, joten anna leipien jäähtyä kunnolla ennen tarjoilua.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti