perjantai 24. tammikuuta 2014

Saaristolaisleipä

Tumma ja rukiinen saaristolaisleipä saa ominaismaunsa kaljamaltaista ja siirapista. Perinteinen herkkuleipä löytyy yleensä joulupöydästä. Helppo, mutta aikaa vievä joululeivonnainen!

Alkuperäinen resepti täältä: Saaristolaisleipä Dansukker

Saaristolaisleipä (2 kpl)

Taikina:

1 l piimää
75 g hiivaa (itse käytin 50 g tuorehiivaa + ½ pussia kuivahiivaa)
3 dl Dansukker Tummaa siirappia
3 dl kaljamaltaita
3 dl vehnäleseitä
3 dl ruisjauhoja
1 rkl suolaa
10 dl vehnäjauhoja

Voiteluun

siirappivettä (1 osa siirappia, 3 osaa vettä)

1. Lämmitä piimä isossa muoviastiassa ja sekoita joukkoon hiiva ja myös kaikki loput ainekset. Sekoita hyvin ja anna taikinan nousta 1½ tuntia.
2. Jaa taikina kahteen kartonkivuokaan.
3. Kypsennä leipiä uunin alimmalla tasolla 175 asteessa noin 2 tuntia. Valele leivät siirappivedellä paiston loppuvaiheessa. Folion laittaminen leipien pälle paiston loppuvaiheessa estää leipiä palamasta pinnalta.
4. Ota kypsät leivät pois vuoista ja anna leipien jäähtyä liinan alla. Juuri uunista tullut saaristolaisleipä on melko tahmeaa, joten anna leipien jäähtyä kunnolla ennen tarjoilua.





lauantai 11. tammikuuta 2014

Karjalanpiirakat ja raejuusto-munavoi

Karjalanpiirakat sopivat sekä arkeen että juhlaan. Perinteisestä munavoista saa hieman kevyempää lisäämällä joukkoon raejuustoa. Tässä elämäni ensimmäiset itse tehdyt karjalanpiirakat!

Karjalanpiirakat (ohjeella tulee noin 10 kpl)

Taikina:

1 dl vettä
1 ½ dl vehnäjauhoja
1 ½ dl ruisjauhoja
1 rkl öljyä
1 tl suolaa

Täyte: 

1 dl vettä
1 dl puuroriisiä
5 dl maitoa
1 tl suolaa
1 rkl voita
(maitoa notkistamaan)

Voiteluun: 

25 g voita
½ dl maitoa

Raejuusto-munavoi:

2 munaa
100 g raejuustoa
50 g voita
suolaa

1. Valmista puuro mielellään jo edellisenä päivänä, jotta se varmasti ehtii jäähtyä.
2. Kiehauta vesi kattilassa ja lisää riisit. Anna kiehua sen verran, että vesi imeytyy riisiin.
3. Lisää maito ja keitä riisiä kannen alla noin 40 minuuttia. Keitä pienellä lämmöllä välillä sekoittaen. Lopuksi lisää suola ja voi. Jäähdytä hyvin ja huomioi se, että puuro paksuuntuu vielä jäähtyessään. Jos se on piirakoihin laitettaessa liian paksua ja vaikeaa työstää niin lisää joukkoon hieman maitoa.
4. Sekoita taikinaa varten kulhossa jauhot ja suola. Lisää lopuksi vesi ja öljy ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
5. Vaivaa taikina jauhotetulla alustalla kiinteäksi palloksi. Pyöritä taikina tangoksi ja jaa se 10 osaan.
6. Pyörittele taikinaosaset palloiksi ja paina käsillä littaniksi. Laita kelmun alle, etteivät ne kuivu.
7. Kauli taikinalevyt ohuiksi soikioiksi käyttäen tavallista kaulinta tai piirakkapulikkaa. Kauli yksi kerrallaan ja laita kaulittu taikinalevy kelmun alle. Jos laitat taikinalevyjä päällekkäin, ripottele väliin jauhoja.
8. Annostele täytettä taikinalevylle noin 1 rkl verran. Levitä täyte soikionmuotoisesti ja jätä reunoille kääntövaraa.
9. Nosta taikinan reunat täytteen päälle niin että täytettä jää näkyviin. Aloita nosto piirakan keskiosasta. Lopuksi rypytä piirakan reunat sormilla. Ripottele leivinpaperin ja piirakoiden väliin hieman ruisjauhoja.

10. Paista piirakoita 275 asteessa noin 10- 14 minuuttia.
11. Voitele valmiit piirakat maito-voiseoksella.

12. Valmista raejuusto-munavoi murskaamalla keitetyt kananmunat ja lisäämällä joukkoon raejuusto ja voi. Sekoita hyvin. Lisää lopuksi hieman suolaa oman maun mukaan.